fbpx

Steunmaatregelen hermotorisatie en nabehandelingstechnieken

Op 1 september lanceerde De Vlaamse Waterweg NV twee nieuwe steunmaatregelen voor de verdere vergroening van de binnenvaart. De vergroeningsconsulent, die dit jaar aan de slag ging bij het Kenniscentrum Binnenvaart Vlaanderen, helpt ondernemers kosteloos bij het voorbereiden en indienen van een aanvraag. 

De Vlaamse Waterweg NV heeft twee nieuwe steunmaatregelen geopend voor de binnenvaart.

  1. Hermotorisatie kleine schepen:
    Schepen tot 85 meter kunnen beroep doen op de steunmaatregel hermotorisatie. Bij plaatsing van een nieuwe motor kan een binnenvaartondernemer een steun krijgen tot 50% op zijn totale investering (aankoop en plaatsing) met een maximum van 50.000 €. Voorwaarde is dat deze nieuwe motor voldoet aan de Stage V emissienormen voor PM en NOx. Daarnaast bestaat ook de mogelijkheid om een nieuwe CCR II motor te installeren. In dat geval is het wel verplicht om nabehandelingstechnieken toe te passen: een roetfilter en katalysator die samen toelaten om te voldoen aan de Stage V emissienormen voor PM en NO×.
  2. Nabehandelingstechnieken:
    Zowel kleine, middelgrote als grote schepen hebben toegang tot de steunmaatregel nabehandelingstechnieken. Binnenvaartondernemers die op een bestaande of nieuwe motor een nabehandelingssysteem laten plaatsen, kunnen hiervoor een steun tot 80% krijgen op de volledige investering (aankoop en plaatsing) met een maximum van 50.000 €. Het nabehandelingssyteem moet toelaten om te voldoen aan de Stage V emissienormen voor PM en NO×.

De steunmaatregelen kunnen gecombineerd toegepast worden zodat bij de plaatsing van een motor en een nabehandelingssysteem in totaal tot 100.000 € steun kan verkregen worden.

Verdere inlichtingen en contactgegevens zijn terug te vinden op de website van De Vlaamse Waterweg NV.